Sve bliže spajanje puteva sa mostom preko Ade

Bez autora
Oct 05 2011

Prošlo je dva meseca od spajanja glavnog i bočnog raspona mosta koji povezuje obale Save na Adi ciganliji, a za to vreme,neimari nisu sedeli skrštenih ruku. Punom parom, na mostu se postavlja elektro-instalacija, testiraju kosi kablovi, postavlja podloga za metro, završavaju pristupne saobraćajnice - četiri uzlazno-silazne rampe sa oba kraja mosta, ali i zida jedna od najkomplikovanijih trospratnih petlji u zemlji.Rokovi su kratki, pa se bez predaha koristi sunčano vreme. Na glavnom rasponu mosta postavljena je antikorozivna zaštita na čeličnim delovima konstrukcije.

Sve bliže spajanje puteva sa mostom preko AdeProšlo je dva meseca od spajanja glavnog i bočnog raspona mosta koji povezuje obale Save na Adi ciganliji, a za to vreme,neimari nisu sedeli skrštenih ruku.

Punom parom, na mostu se postavlja elektro-instalacija, testiraju kosi kablovi, postavlja podloga za metro, završavaju pristupne saobraćajnice - četiri uzlazno-silazne rampe sa oba kraja mosta, ali i zida jedna od najkomplikovanijih trospratnih petlji u zemlji.

Rokovi su kratki, pa se bez predaha koristi sunčano vreme. Na glavnom rasponu mosta postavljena je antikorozivna zaštita na čeličnim delovima konstrukcije.

Kako su se "Novosti" u sredu uverile, postavljaju se elektro-kablovi u samom trupu mosta, kao i montaža cevi za odvodnjavanje. Na delu konstrukcije namenjene Beogradskom metrou, betonirana je podloga, postavljena guma za zaštitu od buke, a preko nje je nasut tucanik. Na zadnjem rasponu prema Radničkoj ulici betonira se pešačko-biciklističkih staza, postavlja ivična ograda, a ispod ćuprije, mašine ruše privremene platforme.

Na terenu između Senjaka, Hipodroma i industrijskog kompleksa "Jugopetrola", u toku je izrada 365 metara dugačkog trećeg nivoa, kojim će se spojiti most na Adi sa petljom „Hipodrom“.

- Za svakog ambicioznog građevinca, rad na ovako komplikovanoj trospratnoj petlji, jedan je od najvećih izazova - reče jedan od inženjera na gradilištu.

Kada se završi, ova građevinska gromada predstavljaće glavni deo južnog pristupnog puta mostu.

- Prethodnih dana, na petlji "Radnička", izbetonirano je devet segmenata konstrukcije na severnoj strani, dok je na južnoj konstrukciji "zaliveno" deset segmenata. Završeno je i betoniranje prvog od šest segmenata konstrukcije kružnog toka, a paralelno teče i izgradnja stubova za beogradski metro.

Sa obe strane mosta finiširaju se i četiri uzlazno-silazne rampe. Na rampama iz Radničke ulice i Bulevara vojvode Mišića, u toku je izrada hidroizolacije i zavarivanje montiranih čeličnih segmenata. Sa novobeogradske strane, rade se zemljani nasipi i montaži skela za gornju konstrukciju.

Kosi kablovi podvrgnuti su merenju sila, a posle ugradnje svih završnih elemenata na konstrukciju mosta, uslediće još jedno prednaprezanje kosih kablova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik